Kenth Ekeroth säger att idag förbjuder lagen behandling av ”ras eller etniskt ursprung”. Där finns en lucka, tycker han, eftersom det inte innefattar ”nationalitet” på föräldrarna. Han vill att föräldrarnas ursprungsnationalitet ska registreras för att ”förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap”.
Motionen har väckt stark kritik på flera håll. På Aftonbladet Kultur skriver Petter Larsson - i en text som på lördagsmorgonen delats 43 000 gånger på Facebook - att Sverigedemokraterna bör "undvika lagförslag som oundvikligen för tanken till 30-talets judestjärnor" om de inte vill kallas fascister.
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg gör en liknande judekoppling på Twitter: ”SDs Kent Ekeroth motionerar om att Kriminalvården ska registrera ursprungsnationalitet på intagna. Varför inte ett tygmärke på jackan också?”
ANNONS
Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, säger till SvD till att motionen inte avviker från partilinjen.
– Vi har i alla år kritiserat att det är omöjligt i Sverige, till skillnad från andra länder, att ta fram statistik rörande intagnas bakgrund.
Vilka länder som avses kan inte Martin Kinnunen omedelbart redogöra för men menar att okunskapen om invandrarbakgrund är "ganska unik i västvärlden".
– Det är relevant att få fullständig statistik, på samma sätt som man för statistik över grupper som är överrepresenterade bland arbetslösa. Det kan visa om det behövs vidtagas särskilda åtgärder.
Enligt Martin Kinnunen skulle en lagändring inte betyda att enskilda individer registreras.
– Det påverkar inte den personliga integriteten.
Han har ännu inte haft kontakt med Mattias Karlsson (SD), tillfällig partiledare, om motionen. Kent Ekeroth har lagt fram samma motion såväl 2012 som 2013, men både konstitutionsutskott och kammare har avslagit dem.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, säger att det är intressant om partiledningen officiellt stödjer Kent Ekeroths enskilda motion.
– Martin Kinnunen är uttolkare av partiledningens syn och då kan motionen uppfattas som en del av partiets centrala linje.
Han betecknar motionen som ett försök att tänja gränserna i debatten, eftersom den innehållsmässigt skiljer sig från gängse uppfattning.
– Motionen vill problematisera huruvida en människas etniska bakgrund är en relevant faktor vid brottslighet.
Det är i sin tur, menar Jonas Hinnfors, en del av en större verklighetsbeskrivning.
– De flesta är överens om att brottslighet är något negativt. Här kopplas det ihop med etnicitet. Det hotar det "svenska" och sammanhållningen i samhället.
Jonas Hinnfors vill däremot inte ge sig in i debatten om Sverigedemokraterna bör betecknas som nyfascistiskt.
– Jag konstaterar bara att den här typen av motioner inte förekommer hos de andra partierna.
Sverigedemokraterna har tillbakavisatanklagelserna om att partiet är fascistiskt.